Profesjonalny i solidny sprzęt w zakładach przetwórstwa żywności jest koniecznością. Wpływ na to ma przede wszystkim ich zastosowanie w branży, w której bezpieczeństwo i zapewnienie braku negatywnego wpływu na jakość żywności jest kluczowe. Proces przeróbki jest niejednokrotnie złożony i wymaga użycia specjalistycznych urządzeń. Dlatego firmy decydują się na wykorzystanie sprzętu, jakim jest mieszałka łopatkowa. Przeczytaj i dowiedz się co to jest za urządzenie i jakie ma zastosowanie w branży przetwórstwa mięsnego. 

Mieszałka łopatkowa – jej cechy 

Mieszałka łopatkowa dzięki swojej budowie znalazła zastosowanie w zakładach wędliniarskich, drobiarskich, rybnych oraz garmażeryjnych. Ponadto często wykorzystywana jest również w firmach cateringowych i restauracjach. Materiał, z którego została wykonana jest atestowany do kontaktu z żywnością, a dzięki ergonomicznej budowie misy, zaleganie żywności jest niemożliwe. Za sprawą budowy i wykonania ze stali kwasoodpornej pozwala na zachowanie maszyny w czystości. Za jej wykorzystaniem przemawia również współpraca ze standardowymi wózkami do farszu. Oprócz farszu mięsnego idealnie sprawdza się podczas mieszania warzyw, owoców, surówek oraz innych produktów spożywczych. 

Zastosowanie mieszałki łopatkowej w przetwórstwie mięsa 

Mieszałki idealnie sprawdzają się głównie w masarniach. Produkcja wędlin czy konserw za pomocą tej unikalnej maszyny jest bezpieczna. Istnieje kilka rodzajów mieszałek. Każda z nich posiada unikalną budowę oraz dodatkowe funkcje, dzięki którym wiele firm decyduje się na ich zakup. Stanowi bowiem solidne zaplecze, a odpowiednio dobrana mieszałka łopatkowa pozwala na równomierne połączenie wszystkich niezbędnych składników farszu. 

Mieszałka łopatkowa – czym się kierować podczas wyboru?

Wybranie odpowiednich mieszadeł oraz właściwych obrotów, jak i adekwatnego rodzaju mieszałki może być problematyczne. Przed podjęciem decyzji warto dokładnie przeanalizować rynek, a także zapoznać się ze wszystkimi normami krajowymi i europejskimi dotyczącymi obróbki żywności. Warto postawić na sprawdzonego i cenionego producenta. Klientom, którzy nie posiadają wiedzy z zakresu urządzeń wykorzystywanych do obróbki żywności pomoże fachowa strona internetowa oraz pomoc profesjonalisty. Skorzystanie z pomocy branżowej witryny pozwoli poznać gamę dostępnych na rynku urządzeń. Dodatkowo da możliwość skrupulatnego zapoznania się z parametrami i specyfikacją konkretnego modelu. Ponadto daje możliwość pobrania karty produktu i wgląd w dodatkowe opcje jakie posiada mieszałka łopatkowa. Decydując się na kupno specjalistycznego sprzętu wykorzystywanego do obróbki żywności klient staje w obliczy wielu ważnych kwestii. Skrupulatne i rzetelne podejście do tematu pozwoli na łatwą i bezpieczną pracę, zgodną z wszelkimi obowiązującymi normami. Zachowanie bezpieczeństwa zarówno w stosunku do przetwarzanej żywności, jak i pracowników obsługujących dane urządzenie jest kluczowe. Wpływa to na jakość wysoką jakość produktów wprowadzanych na rynek.