Na wyposażenie restauracji składa się wiele urządzeń i sprzętów z różnych grup produktowych. Jedną z nich są urządzenia chłodnicze i mroźnicze – jak bemary, szafy czy komory. Które z nich są najbardziej praktyczne i najpowszechniejsze w lokalach gastronomicznych? Poniżej kilka urządzeń, w które warto zainwestować.

Jak zadbać o świeżość produktów w restauracji?

Przechowywanie żywności w gastronomii to ważny aspekt prowadzenia restauracji czy baru. Produkt musi być świeży i odpowiednio przyrządzony, co nie jest możliwe bez odpowiedniego sprzętu – chłodniczego i mroźniczego. Ma to duże znaczenie o każdej porze roku, ale jest szczególnie trudne latem. Utrzymanie świeżości produktów i potraw to jedno z wyzwań, którym muszą sprostać właściciele gastronomii.

Konkretne wyposażenie zależy od rodzaju i wielkości lokalu, ale wybór urządzeń jest bardzo duży – dostępne są m.in. takie sprzęty jak szafa chłodnicza czy regały. Jak zatem utrzymać świeżość posiłków, by nie narażać zdrowia gości?

Wybrany sprzęt gastronomiczny do chłodzenia

Priorytetem jest utrzymanie optymalnych warunków przechowywania poszczególnych produktów, dopełnienie norm GHP/GMP i HACCP. Każdy produkt może jednak wymagać innej temperatury. Przygotowanie właściwego łańcucha chłodniczego z idealnym dopasowaniem warunków dla wszystkich produktów spożywczych ma zatem znaczenie niebagatelne.

Urządzenia do chłodzenia i mrożenia żywności (dań lub produktów spożywczych) są potrzebne w każdym lokalu gastronomicznym do odpowiedniego przechowywania żywności w niskich temperaturach.

Wśród nich znajduje się między innymi szafa chłodnicza, specjalne bemary chłodnicze, komory oraz regały chłodnicze i mroźnicze, chłodziarki do napojów, kostkarki do lodu, a także zamrażarki szokowe, witryny i nadstawki, stoły czy zamrażarki skrzyniowe. Dzięki nim utrzymasz nie tylko odpowiednią temperaturę, ale także wysoką jakość usług.

W zależności od wielkości i charakteru lokalu należy wybrać odpowiednie z nich. Inne wyposażenie będzie niezbędne z barze szybkiej obsługi, lokalu typu fast food, nadmorskiej smażalni, a inne w pizzerii albo restauracji hotelowej.

Szafa chłodnicza / mroźnicza

Szafa chłodnicza to jeden ze sprzętów gastronomicznych, który przyda się w większości lokali. Profesjonalne szafy są na wyposażeniu licznych restauracji, również hotelowych, barów, stołówek, cukierni czy sklepów spożywczych. Solidna szafa chłodnicza lub mroźnicza, przeznaczona do profesjonalnych zastosowań, doskonale spełnia swoją rolę, zadba o odpowiednią temperaturę i świeżość przechowywanych w niej produktów.

Lady chłodnicze i mroźnicze

Innym sprzętem z zakresu wyposażenia służącego do mrożenia i chłodzenia żywności są lady chłodnicze i mroźnicze. Posłużą także do eksponowania gotowych dań czy deserów albo ryb, steków czy owoców morza za szybą, co skusi gości do zamówienia konkretnego dania czy wskazanego kawałka mięsa. Dostępne są różne modele, które mogą różnić się mocą i innymi parametrami czy doposażeniem.

Lodówki skrzyniowe

Do grupy urządzeń do chłodzenia i mrożenia produktów spożywczych należą także lodówki skrzyniowe. Znajdują one zastosowanie nie tylko w profesjonalnej gastronomii, ale też w sklepach i marketach spożywczych. Są one przeznaczone do wygodnego przechowywania mrożonek (mięs, ryb, warzyw itd.) i lodów, sprawdzą się w restauracjach (także hotelowych), barach czy na stołówkach.

Lodówki skrzyniowe muszą być solidnie wykonane, o odpowiedniej pojemności, odporne na działanie korozji. Mogą mieć różne wymiary, dlatego można znaleźć odpowiednią do każdego lokalu, w zależności od jego wielkości i liczby obsługiwanych gości.

Nowoczesne technologie jako wsparcie

Coraz większe znaczenie mają też nowoczesne technologie. Mogą one być wsparciem gastronomii i wiele wskazuje na to, że w nadchodzących latach trend ten będzie coraz wyraźniejszy. Sprzęt gastronomiczny wyposażony w innowacyjne rozwiązania jawi się jako przyszłość ten branży, gdyż będzie dużym ułatwieniem dla kucharzy oraz osób prowadzących lokal gastronomiczny.